Idei decorative despre cum să creezi spaţiu într-un living mic

Dacă locuieşti în România, e aproape sigur că te confrunţi şi tu cu această problemă: un spaţiu super îngust cu living mic şi atât de multe lucruri de depozitat.

Indiferent că ai apartamentul tău sau că stai în chirie, simplul fapt că locuieşti la bloc pare să limiteze cu mult nevoile şi dorinţele tale. Şi ambele sunt importante când e vorba de confortul tău în casa ta: atât nevoia ta de libertate în casă, cât şi dorinţa ta de a mai achiziţiona şi acel nou obiect decorativ despre care ştii că ar arăta atât de bine pe raftul suspendat alături de celelalte decoraţiuni interioare. Doar dacă ar mai fi fost un pic de spaţiu în plus în living-ul tău micuţ… Doar dacă…

Aşa că ce-i de făcut? Să arunci din acele mici sau chiar mari detalii care te fac să te simţi „acasă” nu pare să fie o soluţie. Dar atunci?

Atunci eu am o veste bună pentru tine! Prin unele schimbări strategice de decorare a spaţiului mic pe care îl deţii spre locuinţă poţi face minuni.

Aceste schimbări strategice de decorare a spaţiului mic echivalează cu conceptul de minimalism. Adică arta de a fi capabil a trăi cu mai puţin fără a face însă compromisuri în ce priveşte confortul sau aspectul estetic al locuinţei. Deşi în mare acest lucru poate părea unul simplu de realizat, realitatea în care ne aflăm atât de mulţi ne arată însă contrariul.

E o provocare ce necesită talent, multă disciplină, dar şi câteva idei decorative care să te ajute să îţi dezvolţi o mentalitate de economisire a spaţiului. Aceste idei presupun să iei decizii de design înţelepte precum ar fi aranjamentul living-ului, culoarea pereţilor sau diverse detalii decorative.

Iată aşadar câteva idei decorative despre cum poţi crea spaţiu într-un living mic:

Renunţă la canapelele „îndesate”

Cel mai probabil, canapeaua este piesa ce ocupă cel mai mult spaţiu într-o cameră. Asta înseamnă că alegerea ei este crucială pentru a crea spaţiu într-un living mic. Dacă ai puţin spaţiu în living, ai putea opta pentru o canapea cu braţe subţiri, preferabil lăsate „să curgă” în jos, şi având un spate care nu este nici el prea înalt. Astfel se va crea impresia lărgirii spaţiului. Imaginea de mai jos ar putea fi un exemplu al unei canapele ideale pentru un living mic.

Canapea extensibila living mic

Canapea extensibila Faith Porter

Preţul, precum şi alte detalii legate de această canapea potrivită unui living modern de mici dimensiuni, pot fi aflate de aici.

 

Bonus tip: Poziţionează canapeaua lângă perete mai degrabă decât în mijlocul camerei. Astfel vei crea imaginea vizuală a unui spaţiu lărgit şi te vei simţi mai puţin înghesuit.

Evită măsuţele de cafea pătrate sau dreptunghiuluare

Din păcate, dacă aveţi o măsuţă de cafea pătrată sau dreptunghiulară nu veţi fi prea avantajaţi în ce priveşte economisirea spaţiului atât de necesar într-un living mic.

Optaţi în schimb pentru măsuţe rotunde deoarece întotdeauna vor crea sentimentul confortant al unui spaţiu lărgit. Acest fapt se datorează formelor rotunde care permit ochiului să privească în jurul întregii camere. În caz contrar, atenţia va fi într-un punct fix după cum sugerează unghiurile meselor pătrate sau dreptunghiulare. Mai jos, veţi vedea un exemplu de masă de cafea perfectă unui living mic.

Masa de cafea rotunda pentru living mic

Masa de cafea Ovo White

Fiind rotundă, cu două nivele, având picioare subţiri şi fiind la un preţ accesibil, Masa de cafea Ovo White devine alegerea ideală atunci când vă doriţi crearea unui living lejer. Preţul, precum şi alte detalii suplimentare despre acest produs găsiţi aici.

O altă idee excelentă pentru optimizarea spaţiului într-un living mic este să foloseşti mai multe măsuţe mici de cafea în locul uneia mari. Astfel, la nevoie, să se poată uni într-un întreg şi separa cu uşurinţă atunci când ai nevoie de mai mult spaţiu în faţa canapelei. Inspiră-te din poza de mai jos.

Un model similar în funcţionalitate cu măsuţele hexagonale de mai sus este şi setul de mese pentru living din metal şi sticlă Sunmoon de mai jos.

Set 2 mese rotunde pentru living mic

Set 2 mese din metal şi sticlă Sunmoon

Design-ul şi povestea acestui armonios set Sunmoon se integrează perfect într-un living de mici dimensiuni. Îi oferă living-ului dumneavoastră o notă elegantă, mistică şi rafinată, prin simplitate şi versatilitate. Preţul şi detalii suplimentare ale acestui set găsiţi aici.

Bonus tip: Atunci când cauţi măsuţe potrivite pentru un living mic, orientează-te să aibă picioare subţiri. E plăcută senzaţia pe care o oferă, în care aerul din cameră pare să se mişte în voie printre ele. Încearcă să eviţi mesele din lemn grele şi „îndesate”. Ele ocupă prea mult din spaţiul atât de valoros al living-ului tău.

Orientarea pe fluidizarea liniilor

Fluidizarea liniilor sau a marginilor obiectelor decorative creează imaginea unui spaţiu mai puţin structurat şi mai puţin înghesuit.

Deseori, liniile şi unghiurile drepte într-un spaţiu mic par să spună ochiului că „astea sunt limitele spaţiului sau ale camerei”.  De regulă par să obţină contrariul a ceea ce îţi doreşti tu într-un living mic, şi anume sentimentul de lărgire al spaţiului.

Poţi crea aşadar sentimentul de libertate, de spaţiu lărgit într-un living mic şi limitat, prin orientarea spre piese de mobilier cu margini fluide. Astfel de piese de mobilier sunt şi scaunele cu margini rotunjite din poza de mai jos.

Set 2 Scaune tapiţate cu piele Ramona White

Preţul setului şi detalii suplimentare, aici. Acest set de scaune rotunde albe se potriveşte de minune într-un living mic alături de o măsuţă de cafea din sticlă transparentă, precum cea de mai jos.

Masuţă din sticlă Cross Round

Măsuţă din sticlă Cross Round

Recomand această masă de sticlă rotundă pentru toţi cei ce au un living de mici dimensiuni. Asta deoarece este cunoscut faptul că piesele de mobilier din sticlă transparentă par să dispară din încăpere. Iar această senzaţie de lărgire este exact ceea ce ne dorim să obţinem atunci când avem un living mic.

 

Less is more ar spune americanii. Eu vă invit însă să alegeţi ce decoraţiuni vă plac, după preferinţele dumneavoastră. Ţineţi cont însă şi de aceste câteva idei şi strategii decorative simple şi raţionale. Vă vor ajuta pentru a crea un spaţiu de locuit confortabil şi personalizat indiferent de câţi metri pătraţi are locuinţa dumneavoastră.

Spor la treabă!